Digitale bestanden aanleveren voor drukwerk

Bits en bytes voor een perfect drukresultaat

info@drukkerijsk.nl

Aanleveren bestanden

U kunt uw bestanden bij Drukkerij SK op de volgende manier aanleveren:
USB-stick, E-mail, WeTransfer, google docs of gebruik maken van Dropbox d.m.v. een link.

Extra informatie

Hieronder vindt u algemene informatie om goed drukwerk te maken. Het meest belangrijke is een goede voorbereiding van uw drukbestand. Een goed aangeleverd bestand betekent probleemloze productie en een perfect drukresultaat.

Bestanden die u kunt aanleveren:

  • Certified PDF (volgens de PDF/X-1a:2001 normering);
  • Adobe Indesign CC;
  • Adobe Illustrator CC;
  • Adobe Photoshop CC;
  • Postscript- en eps bestanden.
Lever bij adobe-bestanden altijd lettertypes en illustraties mee.

Mocht u documenten in een ander programma opmaken zoals Coreldraw of Publisher, dan kunt u deze het beste exporteren naar een eps- of pdf-bestand. Overleg met ons voor de juiste instellingen.
Voor de uitdraai van bestanden voor films, geven wij de voorkeur aan PDF/X-1a:2001.

Bestanden inpakken

U kunt de bestanden inpakken met ZIP. Andere compressieprogramma's worden misschien niet ondersteund of geven onverwachte resultaten.

Bewaren van bestanden

Met de huidige opslagcapaciteit van harddisks is het geen probleem om uw bestanden te bewaren. Als u dus een ongewijzigde herdruk van een eerdere bestelling wenst, hoeft u geen nieuwe bestanden te sturen. Alleen werk dat duidelijk eenmalig is, wordt verwijderd.

Een PDF aanmaken voor drukwerk

De meest zekere manier is om vanuit een professioneel grafisch programma een Pdf te maken. Deze Pdf moet. geschikt zijn voor drukwerk. Alternatieve Pdf-programma's zijn doorgaans alleen geschikt voor printwerk en niet voor drukwerk. Mocht u hulp nodig hebben met de juiste instellingen, neemt u dan contact met ons op. Andere websites met meer informatie over het maken van pdf-bestanden zijn:

PDF maken voor film uitdraai

Voor filmuitdraai moet het PDF-bestand voldoen aan de PDF/X-1a:2001 normering.

PDF maken van een Photoshop Document

Klik hier om het bijbehorend document te downloaden.

PDF maken van een Microsoft Office Document

Word, Powerpoint of Publisher documenten zijn niet als basis voor drukwerk te gebruiken. De resolutie is te laag (72dpi) en de kleurmodus is gebaseerd op RGB. Op uw printer zal dat er goed uitzien maar voor drukwerk is dit helaas niet bruikbaar. Wel kunt u dan gebruik maken van onze DTP-service. Wij gebruiken uw document dan als basis om via een professioneel programma (Adobe) uw bestanden drukklaar te maken. Vooraf ontvangt u altijd een opgave van de kosten.
Voor standaard printwerk zijn Microsoft Office documenten wel geschikt. Klik hier om het bijbehorend document te downloaden.

Gratis PDF-writer voor printwerk

Heeft u geen Acrobat Distiller en wilt u toch PDF aanleveren, gebruik dan deze gratis PDF writer. Deze is vrij van reclame en spyware.
Download het programma hier: PrimoPDF. Na installatie is het nu mogelijk om een document af te drukken naar de PrimoPDF printerdriver, kies dan "printkwaliteit". Voor standaard printwerk is deze pdf-writer prima geschikt.
Let op: deze documenten zijn niet als basis voor drukwerk te gebruiken. De resolutie is te laag (72dpi) en de kleurmodus is gebaseerd op RGB. Op uw printer zal dat er goed uitzien maar voor drukwerk is dit helaas niet bruikbaar. Wel kunt u dan gebruik maken van onze DTP-service. Wij gebruiken uw document dan als basis om via een professioneel programma (Adobe) uw bestanden drukklaar te maken. Vooraf ontvangt u altijd een opgave van de kosten.

Afbeeldingen en illustraties

Deze kunnen onderverdeeld worden in 2 soorten: pixel- en vectorbestanden.

Pixelbestanden

zijn afbeeldingen die opgebouwd uit afzonderlijke pixels, dit zijn meestal kleuren- en zwart-wit foto's. Bij het aanleveren van deze bestanden graag de volgende richtlijnen in acht nemen.
  • Als u foto's digitaal aanlevert, deze wegschrijven als TIFF of JPEG-bestand;
  • Foto's inscannen op 300 dpi. Voor een foto die niet verder vergroot hoeft te worden, is dit ruim voldoende;
  • Lijnwerk (alleen zwart en wit, geen grijstinten) dat ingescand wordt, moet een minimale resolutie hebben van 600 dpi, liefst hoger.
Kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Vergrote kleurenafbeelding opgebouwd uit pixels
Uitvergroot deel van linkerfoto, de pixels zijn zichtbaar

Vectorbestanden

zijn afbeeldingen die opgebouwd zijn uit wiskundige beschrijvingen, deze worden voornamelijk gebruikt voor logo's en tekeningen. Het grote voordeel van vectorbestanden is, dat deze onbeperkt vergroot kunnen worden, zonder kwaliteitsverlies en zonder dat de bestandsgrootte toeneemt.
vector bestand van een cirkel
Fig. 1: Origineel vectorbestand, het zwarte vierkant geeft het uitvergrootte gedeelte van fig. 2 en 3 aan.
vector bestand, uitvergroot gedeelte van de cirkel
Fig. 2: Vergroot gedeelte van het vectorbestand. Er treedt geen kwaliteitsverlies op, de randen blijven scherp.
Pixel bestand, uitvergroot gedeelte van de cirkel
Fig. 3: Vergroot gedeelte, vectorbestand omgezet in pixels, er treedt kwaliteitsverlies op, de randen worden onscherp.

Aanleveren

Zorg altijd voor materiaal van goede kwaliteit. Stuur bij voorkeur nooit een illustratie welke gekopieerd is van het internet. Deze zijn door hun lage resolutie meestal niet bruikbaar.
Uiteraard kunnen wij ook tegen meerprijs uw beeldmateriaal scannen, bewerken, retoucheren, schalen en plaatsen. Tevens kunnen wij de gehele opmaak voor u verzorgen.

Afloop voor drukwerk

Laat bij het ontwerp de afbeeldingen 2 tot 3 mm. buiten het netto formaat van het document vallen. Dit voorkomt bij witte randjes bij het schoonsnijden van uw drukwerk. Een voorbeeld van aflopend drukwerk kunt u hier downloaden.
Indien uw document geen afloop bevat, kunnen wij dit met onze software in 90% van de gevallen, voor u aanbrengen.

Kleur en drukwerk

In een drukkerij worden verschillende kleursystemen door elkaar gebruikt. Een korte uitleg vindt u hieronder. Mocht u vragen hebben over welke systeem u moet gebruiken, neem dan contact met ons.

Steunkleuren

Als u het document wilt laten drukken in zwart met één of meerdere steunkleuren moet u gebruik maken van het Pantone Matching System (PMS). Een indicatie van pms-kleuren kunt u hier downloaden.

CMYK: Cyaan, Magenta, Yellow en blacK

Deze wordt gebruikt als kleurruimte in offset drukwerk. Door het gebruik van subtractieve kleurmenging, zijn met deze 4 basiskleuren nagenoeg alle kleuren te drukken.

RGB: Rood, Groen en Blauw

Scanners, monitoren en camera's hanteren RGB als kleurruimte. Deze RGB-kleuren worden voor offsetdrukwerk omgezet naar CMYK, maar kan in sommige gevallen leiden tot onverwachte kleur­ver­schillen. In geval van inktjetprint of laserprint is RGB de meest geschikte kleurruimte.

De kleuren van uw beeldscherm en/of printer

Drukkerij SK verstuurt drukproeven als pdf-bestand. De weergave van de hierin gebruikte kleuren hangt af van de instellingen van uw beeldscherm en/of kleurenprinter. Deze kleuren zijn dus niet altijd representatief voor de uiteindelijke kleur.
Mocht u uw beeldscherm of kleurenprinter willen kalibreren voor een zo juist mogelijke kleurweergave, neemt u dan contact met ons op.

Maximale inktbezetting bij full-color drukwerk

De inktbezetting is de som van alle 4 kleurkanalen in de CMYK kleurruimte (4 kanalen x 100 % = 400%). De maximale inktbezetting van deze kanalen mag in vellen offsetdruk echter niet boven 300% liggen. Bij spoedwerk en kettingformulieren ligt deze grens op 260%. Deze waarden voorkomen het overzetten van de inkt. Door middel van een conversie naar het kleurprofiel‚ ISO Coated v2 300% (ECI)‘ (te downloaden van www.eci.org) kan de inktbezetting van een afbeelding/foto tot 300% beperkt worden.

Diep zwart bij full-color drukwerk

Als u grote vlakken zwart heeft, zet hier dan alleen 50% cyaan onder (50% Cyaan, 0% Magenta, 0% Yellow en 100% blacK). Dit is meer dan voldoende en geeft een mooie diepzwarte kleur. Diepzwart is niet geschikt voor kleine tekst en dunne lijnen, aangezien dit sneller tot onnauwkeurigheden kan leiden.

Overige tips

  • Comprimeer uw bestanden (m.u.v. foto's) met zip als u via Internet (e-mail) aanlevert! Dit verhoogt de transfersnelheid en hierdoor is uw computer eerder vrij voor ander dataverkeer;
  • Bij het alleen versturen van jpg-foto's via de mail, kan er gekozen worden om kleinere bestanden te versturen. Kies hier niet voor, maar stuur de foto's in de originele resolutie/grootte;
  • Ons email-adres info@drukkerij.nl kan bijlagen ontvangen met een ongelimiteerde grootte, mocht verzenden niet lukken, probeer dan wetransfer;
  • Bij nieuwe opdrachten graag een print of de vorige afdruk meesturen voor controle op kleur en eventuele papierbewerkingen;
  • Sommige programma's bieden de mogelijkheid om letters om te zetten naar contouren. Als u er zeker van wilt zijn dat er geen tekstverloop optreedt, is dit een goede optie;
  • Indien bestanden niet drukklaar worden aangeleverd, zullen wij in overleg met u naar de juiste oplossing zoeken. Indien wij correcties en/of aanpassingen moeten uitvoeren, ontvangt u hiervan vooraf een prijsopgave.

Niet de informatie gevonden die u zocht?

Indien u nog vragen heeft over het digitaal aanleveren van uw bestanden, bel ons dan op +316-20874415 of vul ons contactformulier in, dan ontvangt u van ons binnen 24 uur een antwoord.

Contactgegevens

Zekkenstraat 36
3151 XP  Hoek van Holland

E-mail: info@drukkerijsk.nl
Web: www.drukkerijsk.nl
Telefoon: +316-20874415

Kamer van Koophandel Rotterdam 72865407
BTW-nr. NL859265936B01

Openingstijden:
Van maandag t.m. vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.