Nieuwsberichten van SK

Nieuwsblog van een drukker/printer

info@drukkerijsk.nl

Groot onderhoud aan de filmbelichter

Na 15 jaar zonder storing te hebben gewerkt, was het op een slecht moment toch zover. Twee ongewenste haarlijnen door het beeld. Wit op zwart, om het zo maar eens te zeggen.
Filmontwikkelmachine gecontroleerd, lens schoongemaakt, herstart, handleiding geraadpleegd, hogere machten aangeroepen. Het mocht allemaal niet baten, de lijnen bleven onverbiddelijk in beeld.
Ik heb heel klein ogenblikje overwogen om met maskerfolie en rode afdekaarde aan de slag te gaan. Beide staan nog ergens in een hoekje te dromen over de hoogtijdagen van de Grafische Industrie en af en toe vertellen ze elkaar sterke verhalen over vroeger.
Met het nodige kunst- en vliegwerk en zonder folie en afdekaarde, konden er toch nog wat films uitgedraaid worden, maar makkelijk was anders. Ieder zijn vak, dus hoogste tijd om de hulptroepen in te schakelen en monteur Ike te bellen (zo'n naam geeft vertrouwen).
En toen de optiek afgestoft, de laserintensiteit drastisch teruggeschroefd, de maatvoering afgesteld, de software ontdaan van allerlei onzinnige pagesetups, calibratie opnieuw uitgevoerd, nieuwe filters geïnstalleerd en de spinnen de huur opgezegd.
Dus er worden weer films belicht en ontwikkeld. Zonder ongewenste lijnen welteverstaan. Meer weten, bel 06-20874415 of bezoek de info-pagina.

De juiste pdf-instellingen om films te belichten (altijd handig)

Voor iedereen die mijn mailing (met afbeeldingen) over film uitdraai heeft gemist, hieronder nog een keertje.
Als u met Adobe Indesign, Illustrator of Distiller werkt, kunt u onze joboptions downloaden om een pdf te maken voor filmbelichting. Deze instelling is bedoeld voor monochrome afdrukken (voor full-color cmyk adviseer ik de standaard-instellingen van Adobe). Een aantal zaken zijn hierbij voor u ingesteld voor een probleemloze verwerking op onze belichter:
  • In het algemene scherm is gekozen voor de PDF/X-1a:2001 standaard,
  • Compressie voor grijswaarden- en monochrome afbeeldingen is uitgezet, kleurafbeeldingen blijven op 300 ppi staan.
  • Kleuromzetting staat ingesteld op "omzetten in doel (nummers behouden)" voor een juiste CMYK conversie.
  • De uitvoerintentie is Coated Fogra 27, deze conversie bewaart het beste de RGB-kleur zwart (R=0 G=0 B=0).
"Tekens en afloopgebied" staan ook ingevuld, die kunnen evt. overschreven worden. Onder "Geavanceerd" wordt alle transparantie afgevlakt en "Beveiliging" is uitgeschakeld.

Mocht u niet met een van deze programma's werken, dan kunt misschien in de documentatie van uw huidige programma kijken of deze PDF/X-1a:2001 ondersteunt. Meer informatie kunt u op film-info pagina vinden. Voor vragen of opmerkingen, kunt u contact met mij opnemen.

PS. de download is om veiligheidsredenen opgeslagen als een zip-bestand, deze moet eerst uitgepakt worden. Daarna kunt u dit bestand dubbelklikken om te installeren.